Gjeldsrenter er bedre enn inkassogebyr

Gjeldsrenter, forsinkelsesrenter eller rentefordel til et lån fra arbeidsgiver i sin sum rapporteres inn for skattereduksjon.

Når du fyller ut din neste skattemelding (selvangivelse), ha sjekklisten klar. Før inn neste:

 • omkostninger ved opptak av lån, også etableringsgebyr.
 • finansieringsomkostninger i forbindelse med konvertering av lån for å få lavere rente, også kostnader til takstmann.
 • renter på lån fra arbeidsgiver og private långivere (for eksempel familiemedlemmer).
 • gebyr knyttet til individuell nedbetaling av andelshavers andel av fellesgjeld i boligselskap.
 • betalte forsinkelsesrenter av gjeldsrenter, og renter og omkostninger ved kredittkjøp.
 • omkostninger ved refinansiering av lån (post 3.3.1, se www.skatteetaten.no for mer informasjon)
 • renter på lån i utlandet (post 3.3.2, se www.skatteetaten.no for mer informasjon).

Du kan IKKE kreve rentefradrag for:

 • renter som er forfalt, men som du ikke har betalt i det gjeldende året (med mindre de inngår i bokføringspliktig virksomhet). Slike renter får du først fradrag for det året du betaler dem. Også forstudielån i Lånekassen gis det bare fradrag for renter som er betalt.
 • inkassogebyr og omkostninger i forbindelse med inkasso.
 • rentetillegg på restskatt (gjelder ikke forsinkelsesrenter).
 • gebyr for tinglysning av pantobligasjon.

Hvordan føre dette i skattemeldingen?

Posten er normalt fylt inn med summer for hva du har betalt i gjeldsrenter og/eller forsinkelsesrenter. Summene baserer seg på hva som har blitt rapportert inn av den som har mottatt betaling av deg, så sjekk at alt er riktig.

Beløpene du skal sjekke mot skal stå i årsoppgaven du får fra lånegiver(e) i januar.

Hvis beløpet er feil, må du endre det i skattemeldingen. Du bør også kontakte den du har lånt penger av for at årsoppgaven blir riktig.

Din skatt reduseres med 25 prosent av det du betaler i renter og setter til fradrag.

Eksempel: Om du krever fradrag for 10 000 kroner i renteutgifter, kan du få 2 500 kroner mindre i skatt på inntekten. Det vil si 10 000 kroner x 0,25= 2 500 kroner.

Dokumentasjonskrav

Du trenger ikke sende dokumentasjon på dette, men du må kunne legge fram dokumentasjon hvis skatteetaten spør.

Dersom du endrer, sletter eller tilføyer informasjon om gjeldsrenter må du kunne dokumentere dette med årsoppgave eller bekreftelse fra kredittinstitusjonen hvis skatteetaten spør.

Spar smart

Hvis du er under 34 år og sparer til BSU konto kan du også benytte deg av skattefordeler.

Du kan også bruke midlene på konto til å nedbetale boliggjeld. Vel å merke hvis gjelden ble tatt opp etter at du opprettet en BSU-konto. Hvis du ikke har brukt full kvote innen BSU når du kjøper bolig, vil det lønne seg å fortsette sparingen til full kvote er nådd. Med skattefordelene gir BSU-kontoen en høyere avkastning etter skatt enn det du betaler på et vanlig boliglån.

Gevinsten du får er skattefradraget. Tapet du får er renteforskjellen mellom innskuddsrenten på BSU (som er meget høye) og den lånerenten du betaler.

Innenfor BSU-ordningen kan du kan spare 25.000 kroner i året. Maksimalt samlet beløp er 300.000 kroner. For å komme opp i denne totalsummen må du spare maksimalt beløp i 12 år.

Du er fri til å spare fra null til 25.000 kroner etter som det passer. Du får trukket fra 20 prosent direkte i fra på skatten. Totalt kan du derfor oppnå 60.000 kroner i skattefradrag, og maksimalt 5.000 kroner på ett år.

Du må betale nok skatt

Hvis du skal spare full kvote på 25.000 kroner får du et fradrag på 5.000 kroner. Det betyr at du må ha en inntekt som gir deg minst 5.000 kroner i skatt. Dette får du ved 74.650 kroner (da betaler du 5.000 kroner i skatt). Hvis fradraget på BSU er høyere enn det du betaler i skatt, mister du resten av fradraget.

Slik beholder du fradraget

For at du skal få BSU-fradraget må pengene stå på konto ut året. Tar du ut pengene samme år som de blir satt inn, har du ikke rett til fradraget det året. Men det teller da heller ikke i den totalkvoten.

LES OGSÅ: Lånmegler og humanist

Artikkelen ovenfor inneholder informasjon om økonomisk selvhjelp og er også en del av innholdsmarkedsføring for Gjeldsmegler1 AS.

Priseksempel boliglån uten anmerkninger: Lån 4 mill. eff. rente 5.46%, over 25 år. Kostnad: 3 243 530,-. Totalt: 7 243 530,-.

Priseksempel boliglån med anmerkninger: Lån 2 mill. eff. rente 7,25% over 25 år. Kostnad: kr 2 247 034,- Totalt: kr 4 247 034,-

Priseksempel seniorlån: Nom.rente 6,60 %, eff. 6,83 %, kr. 1.000.000, over 15 år, kostnad: 1.694.005,- Totalt kr. 2.694.005,-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *