nedbetalingsplan

Prisen for å være gjeldfri

Dagens lave rentenivå gjør at stadig flere ønsker å låne mer.

Både unge og gamle har fått mer gjeld de siste årene, sier finansrådgiver i DNB eiendom

En undersøkelse DNB Eiendom foretok nå i vår (2017) viser at 6 av 10 husholdninger har lån innenfor 60 prosent av boligens verdi. 2 av 10 har lån over 60 prosent av boligverdien, og 2 av 10 er gjeldfrie.

Men når det er sagt, viser det seg at de fleste har fortsatt god kontroll over gjelden sin, i hvert fall i øyeblikket.

Det er vanskelig å si med sikkerhet, men antagelig er den største gjeldandelen hos de fleste i forbindelse med kjøpt eiendom. Blant dem er unge mennesker, og representanter av lavinntektsyrker.

Maksimalt lån er en fiende

Årsaken til gjeldsveksten er dagens lave rente som skaper illusjon om et nesten gratis lån. Stadig flere ønsker å låne mer for å kjøpe en større bolig, hytte, ny bil eller pusse opp boligen sin.

Det er derfor viktig å huske at inflasjonen uansett vil tvinge renten opp før eller senere, og at kunstig lavt rentenivå vil bare akselerere rentestigning på et senere tidspunkt.

De fleste takler en renteøkning

Takket være strengere lånebetingelser og krav om egenkapital på 15 prosent må de som tar opp lån nå kunne tåle rentestigning med 5 %. Mange bekrefter, at de kan takle en utgiftsøkning på 3000 kroner i måneden i forbindelse med renteøkninger, men ikke alle. Det vil definitivt føre til trangere økonomi for de fleste.

Smart å betale ned mens renten er lav

Det beste rådet er å betale ned på lånet så raskt som mulig.

Ha en strategi for nedbetalingen, og bruk sparetaktiker som gir deg fordeler. For eksempel, hvis du har en BSU-konto som fremdeles ikke er fylt opp, bruk den! Opptil 50 000.- kan du spare uten å betale skatt av dem.

Sparing lønner seg fremfor nedbetaling av gjeld hvis sparerenten er høyere. Les mer på GjeldsMegler1/blogg .

Har du et boliglån hvor du betaler 2,5 prosent på i rente, lønner det seg ikke å nedbetale det hvis du kan få 23,2 prosent* avkastning på pengene i stedet. Det er enkel matematikk.

Spar heller opp BSU-kontoen først, og betal ned lånet den dagen lånerenten er like høy eller høyere enn renten du får på kontoen.

Bør det være et mål å bli gjeldfri?

Lån i pensjonsalder for å hjelpe unge inn på boligmarkedet kan være et hyggelig tilbud.

Når man kommer i pensjonsalder forsvinner ikke lysten på reiser og opplevelser. Derimot, det synes å være det riktige tidspunktet å endelig begynne å nyte livet. Samtidig opplever mange at pensjonen er for lav for å klare både å nyte livet, og forbli gjeldfrie.

Andre ønsker å hjelpe barn og barnebarn med å komme inn på boligmarkedet. Da velger flere å låne opp igjen på boligen sin.

Boligverdiene rundt om i landet, og spesielt her i Oslo-området, har økt kraftig de siste årene. Dette kan være et hyggelig tilbud til unge, så lenge boligen er langt mer verdt enn gjelden.

Les på: www.GjeldsMegler1.no

Artikkelen ovenfor inneholder informasjon om økonomisk selvhjelp og er også en del av innholdsmarkedsføring for Gjeldsmegler1 AS.

Priseksempel boliglån uten anmerkninger: Lån 4 mill. eff. rente 5.46%, over 25 år. Kostnad: 3 243 530,-. Totalt: 7 243 530,-.

Priseksempel boliglån med anmerkninger: Lån 2 mill. eff. rente 7,25% over 25 år. Kostnad: kr 2 247 034,- Totalt: kr 4 247 034,-

Priseksempel seniorlån: Nom.rente 6,60 %, eff. 6,83 %, kr. 1.000.000, over 15 år, kostnad: 1.694.005,- Totalt kr. 2.694.005,-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *