lån med betalingsanmerkning

Lån med betalingsanmerkning

Lån med betalingsanmerkning – Når kan du få lån og hvorfor anmerkning kan være et hinder for å fornye lånet. Noen råd og tips.

Hvem kan gi deg betalingsanmerkning?

Betalingsanmerkninger kan bli sendt ut fra private inkassobyrå, Statens innkrevingssentral eller andre innkrevere.
Hvis betalingsanmerkningen kommer fra Statens innkrevingssentral,  så finner du ubetalte krav og pant de har registrert ved å logge deg inn på «Din side» på sismo.no

Finner du ingen uoppgjort hos Statens innkrevingssentral, men likevel er oppført med betalingsanmerkning fra «namsmyndighet» hos kredittopplysningsbyrået er betalingsanmerkningen fra en annen innkrever, trolig namsmann. Det er vanskeligere å få lån med betalingsanmerkning, men ikke umulig, lenger ned deler vi noen råd.

Andre statlige innkrevere i Norge er

 • NAV innkreving
 • Skatteetaten
 • Lokal skatteoppkrever (kemner)
 • Alle politi- og lensmannskontor, namsfogden i store byer.
  Hvis du ikke vet om det er politi/lensmann eller namsfogd du skal kontakte, kan det være enklere å kontakte kreditoren/inkassobyrået (den du opprinnelig skyldte penger) for å få informasjon om hvem de har bedt om å kreve inn.

Når kan du få en betalingsanmerkning?

 • Når det er registrert et lønns-/trygdetrekk på deg
 • Når det er registrert utleggspant i eiendom, konto eller verdipapirer
 • Når du har rettslig eller tvunget gjeldsordning
 • Når du er registrert personlig konkurs

Det er ikke bare vanskeligere å få nye lån med betalingsanmerkning, muligheter for kreditter og abonnementer (for eksempel mobilabonnement) påvirkes også.

Når skal anmerkningen slettes?

 • Når kravet er blitt oppgjort i sin helhet
  (som det trekkes lønn/trygd for eller det er tatt pant for)
 • Hvis trekket er stanset av andre årsaker
 • Når utleggspantet er slettet (NB: for studielån slettes ikke pantet før hele studielånet er oppgjort)
 • Når en gjeldsordningsperiode er gjennomført
 • Når en bobehandling er avsluttet

Hvor raskt går slettingen?

Fra det er mottatt oppgjøret fra deg, tar det vanligvis ikke mer enn 1-3 dager før betalingsanmerkningen slettes i Løsøreregisteret.
Dersom det går lengre enn tre virkedager er det anledning til å purre på innkrever om å sende slettemelding.

Blir du trukket i lønn for å gjøre opp kravet slettes ikke betalingsanmerkningen før arbeidsgiveren din har betalt inn alle trekkbeløpene.

NB: Finans- og kredittinstitusjoner gjør forespørsler til Løsøreregisteret og opplysningene brukes når de skal vurdere lån eller kreditt. ”Hvis de ikke gjør daglige forespørsler så kan du oppleve at deres opplysninger ikke er oppdaterte.

Hvor kan du se hvilke betalingsanmerkninger du har?

Det er ulike kredittselskap som har konsesjon fra Datatilsynet til å drive kredittopplysning.
Du kan selv sjekke dine kredittopplysninger her:

•    Experian.no
•    Bisnode.no
•    Creditsafe.no

Lån med betalingsanmerkning

Man kan få lån med betalingsanmerkning selv om betingelsene er noe dårligere. Det finnes flere aktører som hjelper deg med lån selv om dette innebærer større risiko for dem. Før du søker er det viktig å lese gjennom hvilke krav kredittselskapet stiller til deg som lånesøker. Hvis du nylig har fått en betalingsanmerkning, kan det være vanskelig å få innvilget søknaden.

Kredittgivere som bevilger lån med betalingsanmerkninger vurderer forutsetningene du har til å betjene lån i dag og i fremtiden. Hvis du har en god betalingsevne og betalingsanmerkninger som ennå ikke er slettet, har du likevel store muligheter til å få innvilget lån.

I dag tar det 4 år før en betalingsanmerkning automatisk blir slettet. På fire år kan et menneskes liv og økonomi endres drastisk, derfor mener flere kredittinstitusjoner at man bør ha rett til en ny sjanse. Alle kan havne i en situasjon der pengene ikke strekker til og hvor man ikke har mulighet til å betale en eller flere regninger. Arbeidsmarkedet i Norge er i dag mer uberegnelig enn tidligere, derfor kan et menneskes inntekt raskt endres på drastisk vis, noe som igjen kan lede til manglende betalingsevne.

Vilkår

Långivere som bevilger lån til tross for anmerkning, stiller ulike krav. Vanligvis må du ha god økonomi i dag om du vil ha lån med betalingsanmerkning. Du kan derfor ikke ha eksisterende gjeld hos Namsmannen. Du må være norsk statsborger, ha norsk registrert adresse og ha privat bankkonto i eget navn. Les vilkårene på respektive selskaps hjemmeside for å få vite mer om vilkårene som gjelder hos disse.

Rente

For deg med økonomiske vansker er et lån dyrere enn for personer med ordnet økonomi. Årsaken til dette er at kredittgiveren dermed løper en større risiko når de låner ut penger. Renten baseres på din økonomiske situasjon, inntekt, utgifter og siste gang du mottok en anmerkning.

Dersom du er gjeldfri og det ikke har skjedd noen negative endringer i økonomien din over lengre tid, oppfattes dette som positivt og du har mulighet til å få en bedre rente. Låneselskapene tar ofte med i beregningen om du skal innløse eksisterende lån eller kreditter i forbindelse med lånesøknaden.

Selv om du befinner deg i en vanskelig økonomisk situasjon, bør du prøve å forhandle om renten du er blitt tilbudt. Dette gjelder i særlig grad dersom denne oppleves som svært høy sammenlignet med tilsvarende rente på lån uten anmerkninger.

Det er ikke sikkert at du oppnår en bedre rente ved å forhandle, men det kan være verdt et forsøk.

Start prosessen med å få et bedre lån med betalingsanmerkning nå.

lån med betalingsanmerkning
Det er mulig å få lån med betalingsanmerkning

Artikkelen ovenfor inneholder informasjon om økonomisk selvhjelp og er også en del av innholdsmarkedsføring for Gjeldsmegler1 AS.

Priseksempel boliglån uten anmerkninger: Lån 4 mill. eff. rente 5.46%, over 25 år. Kostnad: 3 243 530,-. Totalt: 7 243 530,-.

Priseksempel boliglån med anmerkninger: Lån 2 mill. eff. rente 7,25% over 25 år. Kostnad: kr 2 247 034,- Totalt: kr 4 247 034,-

Priseksempel seniorlån: Nom.rente 6,60 %, eff. 6,83 %, kr. 1.000.000, over 15 år, kostnad: 1.694.005,- Totalt kr. 2.694.005,-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *