Skatteoppgjør og skattefradrag

7. apr 2017

Skatteoppgjør og skattefradrag er et aktuelt tema i dag. GjeldsMegler1 som finansaktør har to oppgaver å ivareta. Den ene er å levere et godt produkt til våre kunder, den andre er å opplyse hva som innebærer å ha økonomisk gjeld. Vi vet at begge deler er med på å bygge et sterkt kundegrunnlag. Derfor vil vi minne våre kunder om mulighetene som følger med lånet.

Ligningsverdi på din bolig, gjeld og muligheter

Ligningsverdi på din bolig veies opp mot gjeld i forbindelse med boliglån. I tillegg kan du kreve skattefradrag på omkostninger i forbindelse med etablering og refinansiering av lånet.

Du kan klage på fastsettelse av markedsverdi til din bolig

Bolig med oppussingsbehov eller rimeligere oppsett bolig der markedsverdien bli satt 30% høyere enn dens egentlige markedsverdi, kan refereres til for å sette ligningsverdien ned.

Andre fradrag som du kan kreve

Andre type lån og etableringsgebyr kan også trekkes fra på skatten. For eksempel gebyr til takstmannen for å få ny verdivurdering på boligen. Alle renter i forbindelse med lån, både private lån fra familiemedlemmer eller venner og fra finansielle institusjoner. Har du betalt forsinkelsesrenter av dine gjeldsrenter er også disse fradragsberettiget.

Når du har oversikt over dine skattefordeler i forbindelse med lån, kan du ta stilling til ditt økonomiske bilde fremover

Alt i alt handler dine låneforhold om å ha kontroll på økonomien. Boliglån kalkulator hos oss vil vise deg hvor mye kan du låne hvis du ønsker å refinansiere ditt boliglån/forbrukerlån/forbrukergjeld prosjekt. Startlån er i egen kategori og her kan du få noen råd på hvordan du kan unngå økonomisk smell hvis du ikke tar hensyn til dette. 

Gjør deg kjent med forskjellige type lån

Det finnes flere type lån. Gjør deg kjent med forskjellige lånetilbud på markedet, spesielt når det gjelder boliglån. Du kan velge mellom flytende rente, nominell rente, boliglån med 15% egenfinansiering, eller til og med 100% finansiering med tilstrekkelig sikkerhet, eller rammelån på 60% av boligverdi.

Foretrukket kunde

Når du begynner å skaffe deg et bedre oversikt over tilbudene, finner du ut raskt hvem ser deg på som en ettertraktet kunde. For eksempel Husbanken favoriserer de som har hatt en lav stabil inntekt over lengre periode. Kommersielle banker, som for eksempel DNB, foretrekker yngre mennesker som har karrieren foran seg.

Grunnlag for favorisering

Noen ganger har långivere et godt motiv for å favorisere deg. For eksempel Obos ønsker å levere lavprisproduserte boliger for å realisere boligdrømmen til flere. Innovasjonen er i anmarsj hos byggefirmaer og de drømmer om å redusere byggekostnader ved hjelp av innovative designplattformer og 3D-printet hus.

Gode utsikter

Det er fortsatt viktig og nødvendig å regne ut konsekvenser i forbindelse med nytt lån. Men så lenge mange aktører satser tungt på å løse utfordringer med stadig høyere boligpriser, må ikke du miste håpet.

Gode gamle råd

  • Følg med nyhetene om innovative bygg
  • Det hjelper å ha fast jobb og faste inntekter
  • Spar opp egen kapital
  • Kvitt deg med forbrukslån og små privatlån
  • Signaliser stabil økonomi overfor banken
  • Involver din familie i ditt boligprosjekt (foreldre, familienettverk)

Les mer om våre tilbud her

Priseksempel boliglån uten anmerkninger: Lån 4 mill. eff. rente 5.46%, over 25 år. Kostnad: 3 243 530,-. Totalt: 7 243 530,-.

Priseksempel boliglån med anmerkninger: Lån 2 mill. eff. rente 7,25% over 25 år. Kostnad: kr 2 247 034,- Totalt: kr 4 247 034,-

Priseksempel seniorlån: Nom.rente 6,60 %, eff. 6,83 %, kr. 1.000.000, over 15 år, kostnad: 1.694.005,- Totalt kr. 2.694.005,-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *